Week van de Pathologie 2017
 



Welkom op de website van de 2de Week van de Pathologie!

Na een succesvolle samenwerking tussen de Vereniging Analisten Pathologie (VAP) en de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) voor de eerste “Week van de Pathologie” in zijn we nu druk bezig met de organisatie voor 2017.

In 2017 wordt de “Week van de Pathologie” gehouden van maandag 27 t/m donderdag 30 maart 2017 in Hotel & Congrescentrum de Reehorst te Ede.

Met collegiale groet,

Sjef van Gaalen
Congresorganisatie VAP

Winand Dinjens
Meetingsecretaris Pathologendagen
Nieuw!!

Symposium Moleculaire diagnostiek op woensdag 29 maart 2017

Moleculaire pathologie is een essentieel onderdeel van de pathologie, en vormt dit jaar een integraal onderdeel van de pathologendagen en de week van de pathologie. De ontwikkelingen in de moleculaire pathologie gaan in rap tempo. In recente jaren hebben next generation sequencing en liquid biopsies steeds meer hun inbedding in de diagnostiek gekregen. Binnen het plenair moleculair programma in de week van de pathologie zullen deze moleculaire ontwikkelingen aan bod komen, met nadruk op de klinische toepassing. Ook werpen we een blik in de (nabije) toekomst, en zien hoe E-health en Point-of-care testing (POCT) de pathologie kunnen gaan beïnvloeden.

Speciale aandacht op dinsdag voor de Hematopathologie!

De dinsdagmiddag en -avond in de Week van de Pathologie zullen worden gewijd aan de hematopathologie. ’s Middags de lymfomen en ’s avonds de beenmergpathologie. Mocht U nu denken: “mooi, dan hoef ik niet”, dan heeft U het helemaal mis. Ook voor diegenen die zich beperken tot slechts enkele delen of misschien zelfs maar tot een deel van ons alomvattende vak is deze nascholing waardevol.
Lymfomen komen we immers overal tegen, en dan is het voor de patient wel zo prettig dat U ze herkent. Hoe vaak krijgt U een lymfklier met de vraag “maligniteit?”, hoe vaak ziet U lymfeklieren op zoek naar carcinoom of melanoom? Hoe vaak ziet U een schijnbaar ongedifferentieerde tumor in Uw orgaan van aandacht? En als U dan het lymfoom heeft herkend, kunt U het vaak zelf wel afwerken, zo nodig met hulp van de collega die de hematopathologie als aandachtsgebied heeft. Zo moeilijk is het echt niet altijd. Enkele addertjes onder het gras leert U in deze bijscholing: we vertellen U o.a. over de nieuwe WHO classificatie, over het grootcellig B-cel lymfoom en over de o zo noodzakelijke kwaliteitsinitiatieven.
Daarbij komt dat hematopathologie een bijzonder interessant deel van de pathologie is, waarbij de integratie van histologie met immunohistochemie, flowcytometrie, moleculaire onderzoek en kliniek van groot belang is. Dit wordt ’s avonds bij het bespreken van de myeloproliferatieve aandoeningen duidelijk. Juist hier moet de multidisciplinaire samenwerking met niet in de laatste plaats de analist die moet zorgen voor kwalitatief perfecte IHC en moleculair onderzoek (o.a. FISH) optimaal zijn.
En ook wel heel prettig………..: nooit gezeur over resectierandjes!

Bespreking SKML rondzendingen

Bekijk nu het volledige programma!